Ceza Hukuku Nedir?

 


Ceza Hukuku Nedir?

Ceza Hukuku Nedir? Ceza hukuku en kısa şekilde özetlenirse söz konusu olan ve suç teşkil eden ilgili haksızlığın olması durumunda kişiye ait işlenmiş olan mevcut haksızlıktan dolayı ilgili hukuki yaptırımların uygulanması ve şartların mevcut olup olmadığına ilişkin inceleme yapılması ile ilgili bütün durumları kapsayan hukuk dalının adı ceza hukukudur.

Ceza hukuku, toplumun düzenini bozacak şekilde suç teşkil eden ve insan davranışı yada insan davranışını uygulanacak ilgili yaptırımların düzenlenmesini kapsar. Toplumun pek çok faaliyet içerisinde olması sosyal konularda yer alan pek çok davranışa ve suç olgularına karışması ya da ekonomik anlamda çalışmış oldukları işlerde doğal olarak oluşan risk ve bilerek ya da bilmeyerek işlenen her türlü suç olgusunun kapsamı ceza hukukunun içerisindedir.

Ceza hukuku ile birlikte merak edilen ceza yargılaması ise ilgili ceza hükmünü içeren pek çok kurala ilişkin aykırı bir durumun söz konusu olup olmadığının araştırılması ve işleyen pek çok faaliyeti ceza yargılaması adı verilir.

İddia adı verilen ve Cumhuriyet savcısı kapsamında ileri sürülen görüş ve iddianın yönetilmiş olduğu şüpheli ve iddiaya karşı ileri sürülen görüşler savunmayı oluşturur. Bunun dışında iddia ve savunma makamlarının çıkarmış olduğu görüşlerin sentezini yapıp maddi bir gerçeğe ulaşıp delillerin değerlendirilmesi ile mevcut vicdanı kanaate göre mahkemelerce ilgili faaliyetlerin gerçekleştirilmesi de yargılamayı meydana getirir.

Genel olarak değerlendirilecek olursa İddia savunma ve yargılama ile 3 faaliyetin toplamı ise ceza muhakemesi adı ile hukukta yer alır.

Ceza Hukukunun 3 Temel İlkesi Nedir?

Ceza hukukunun temel ilkeleri aşağıda maddeler halinde yer alır.

       Yasallık

       Kusursuz ceza olmaz

       Cezaların şahsiliği

       Hümanizm  

       Hukuk devleti

Ceza Hukukunun Alt Bölümleri Nelerdir?

Ceza hukukunun ilgili alt bölümleri maddeler halinde yer alır.

       Maddi ceza hukuku

       Ceza muhakemesi hukuku 

       Ceza infaz hukuku ve maddi ceza hukuku

Ceza hukuku ikiye ayrılır. Ceza hukuku özel hükümler ve ceza hukuku genel hükümler şeklindedir.

Ceza Hukuku Neyi İnceler?

Ceza hukuku kavramları kapsamında ilgili durumların incelenmesi ceza hukukunun amaçlarından biridir. Özel ceza hukuku işlenen suçların ne olduğu ve ilgili suçların cezaları konularını kapsar. Genel cerrah hukuku da ilgili suç kavramının manevi ve maddi tanımanın net şekilde ortaya koyar. Ceza hukuku genel hükümler kapsamında ilgili ceza hukuku maddeleri maddi ve manevi şekilde ayrılır.

Hukuk Cezanın Amacı Nedir?

Kanunda olan ve suç olarak öngörülen ilgili davranışın yaptırımı ceza olarak adlandırılır. Ceza hukukunda temel amaç, işlenen cezanın tekrar işlenmesini önlemek ve toplumun daha düzenli bir işleyişte olmasını sağlamak gibi pek çok durum söz konusudur.

Ceza hukuku Kaça Ayrılır?

Ceza hukuku kaça ayrılır? Bu soruya kısa şekilde yanıt vermek gerekirse genel ceza hukuku ve özel ceza hukuku şeklinde ikiye ayrıldığını söylemek mümkündür. 

Şekli ceza hukuku nedir? Bu soruya da kısa şekilde cevap vermek gerekir ise sadece belirli hareketlerin ya da ihtimalinin söz konusu olması ile işlenen suçları kapsayan hukuktur. Örnek olarak verilmesi gerekirse hakaret suçu ya da konut dokunulmazlığının ihlali suçu şekli ceza hukukuna örnek bir durumdur.



Ceza Hukuku Davaları Nelerdir?

Ceza hukuku tarihi süresince şikayet ve suç duyurusu işlemleri ilgili ceza hukuk davalarına örnektir. İlgili ceza davalarının takibi ve hukuki yardımı ile ilgili davalarda ceza hukukuna girer.

Ceza hukuku avukatı ceza hukuku davalarına giren ve suç işlemiş olan kişilerin hakkını savunan kişidir.

Maddi ceza hukuku nedir? Ceza hukukunda bulunan bir alt bölümdür. Maddi ceza hukukunda yapılan suçun ve kabahatin teşkil edilmesi adına ihtiyaç duyulan ilgili unsurların toplanması ve ilgili suç kapsamında aranan şartların ve suçun işlenmesi için uygulanacak yaptırımların her bir adımını takip eden hukuk bölümüdür.

Ceza Davaları Nasıl Ve Kim Tarafından Açılır?

Ceza davalarının kim tarafından açıldığı ve nasıl açıldığı pek çok kişi tarafından merak edilir. Bu soruya kısa şekilde cevap vermek gerekir ise, ceza davalarının açılabilmesi için savcılık tarafından oluşturulan iddianamenin geçerli kılınması ve ilgili şüphelinin yargılanması için yine savcılık tarafından düzenlenen iddianamenin kabul görmesi ile dava mahkemece açılmış olur.

Ceza hukukunun ilkeleri aşağıda kapsamlı şekilde alt başlıklar ile yer alır.

Belirlilik İlkesi

Kanunun açık olarak suç saymadığı durumların ve fiillerin neticesinde hiçbir kimseye ceza verilmez. Ayrıca İlgili durumlarda güvenlik tedbiri de uygulanmaz. Kanunda bulunan ceza ve güvenlik tedbirleri haricinde herhangi bir durum hükümsüz görülür.

Aleyhe Yasanın Geçmişe Uygulanması İlkesi:

İlgili suç olarak adlandırılan fiilin işlenmesi durumunda kanuna göre fiilin suç sayılmaması ve dolayısıyla hiçbir kimseye ceza uygulanmaması bu ilkeyi kapsar. Ceza ve güvenlik tedbiri söz konusu olduğunda ise infaz ve Kanuni neticeler kapsamında bu ilke ile mevcut durum kendiliğinden ortadan kalkar.

Kusursuz Ceza Olmaz İlkesi

Suç teşkil edecek davranışların kusurlu olması önemli bir husustur. Modern ceza hukukunda kusursuz sorumluluk ilkesi kabul görmeyip subjektif sorumluluk kabul görmüştür.  İlgili suç söz konusu olduğunda kusurun durumu Kader kişi cezalandırılır ve ilgili kusur kas ya da taksirle bağlanarak ilke uygulanmış olur.

Bu ülkenin ilgili sonuçları aşağıda maddeler halinde yer alır.

       Hümanizm ilkesi ceza alan bir kişinin tekrardan topluma kazandırılması gerektiğini hatırlatan ve bunu amaçlayan ilkedir.

       İlgili ceza hukuku kurallarının tersi şekilde hareket edilmesi durumunda devlet yaptırım uygular.

       Kamu hukukunun dalı olan ceza hukuku, devlet ve toplum arasında eşitliğin söz konusu olmadığını vurgular. Örnek olarak suçların yakalanması ve cezalandırılması devletin bir görevi olup ayrıca bu durum başlı başına bir görevdir.

       Ceza hukukunu son çare şeklinde kullanılması ve genel olarak hukuk devleti ilkelerine yönelmesi gerekir.

       Genel kapsamda ceza hukuku bir cezalandırma hukuku olmadığından hukuk devleti ilkelerinin uygulanması gerekir.

Ceza hukukunun kaynakları genel olarak ikiye ayrılır. Bu kaynaklar doğrudan ve dolaylı olarak kaynaklar şeklindedir. Doğrudan kaynakların bağlayıcı olması söz konusudur. Dolaylı kaynaklarda ise bu durum yoktur. Doğrudan uygulanamayan kaynakların mahkeme iktisatları yada doktrinler olarak kabul edilir. Doğrudan kaynaklar ise kanun ve uluslararası sözleşmelerdir.

Ceza Mahkemeleri Hangi Suçlara Bakar?

Ceza mahkemelerinde açılan davalar sonucunda yargılanan suçların genel olarak kanun olarak ağır ceza hükmünde olan suçlar olduğunu belirtmek gerekir. Ceza mahkemelerine ait olan suçlar aşağıda maddeler halinde yer alır.

       Cinayet ve bir kişinin kasıtlı olarak öldürülmesi

       Tecavüz ve cinsel saldırı

       Büyük çapta uyuşturucu kaçakçılığı

       Organize suç teşkil eden her bir durum

       Terörizm

       İnsan kaçakçılığı

Ceza mahkemeleri yukarıda bahsi geçen ilgili suçların incelenmesi ve sanığın cezalandırılması gibi hususlarda görev alır.

Ceza Davasında İlk Duruşmada Ne Olur?

Kanuni olarak ağır suç teşkil edecek durumların söz konusu olması ile açılan ceza davalarında ilk duruşmada tanzim edilen ilgili iddianame suçlu yani sanığın yüzüne bizzat okunur. Ardından ilgili salağın yani suçlunun savunması alınır. Bu işlemin sonunda şikayetçi taraflar dinlenir. Ayrıca şikayeti tarafların davaya katılmak isteyip istemediği sorulur. Alınan cevap ile mahkemede şikayetçi taraf dinlenir.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mutlak Butlan, Nisbi Butlan ve Yokluk Kavramı Ne Demektir?

Müeyyide (Yaptırım) Kavramı Ve Müeyyide (Yaptırım) Türleri Nelerdir?