Taksirle Adam Öldürme ve Hukuki Süreç

 


Taksirle Adam Öldürme ve Hukuki Süreç

Taksirle yani kazayla ya da bilinçli bir şekilde adam öldürme hukuk sisteminde önemli yer tutan olaylardan biridir. Taksirle adam öldürme suçu kişinin herhangi kusuru ya da bir konudaki ihmali sonucunda karşıdaki kişinin hayatını kaybetmesi neticesinde oluşur. Türk Ceza Kanunu’nun 85. Maddesi bu konuda net olarak cezai yaptırımı açıklamıştır.

Taksirle adam öldürme suçu kanunda da belirtildiği üzere dikkatsiz davranmak neticesinde bir ihmal ya da bir kusur işleyerek karşıdaki kişinin yaşamını kaybetmesini kapsar. Bu doğrultuda kanunda belirtilen ceza 2 ile 6 yıl arasında hapis cezasıdır. Lakin yaşamını kaybeden kişi sayısı birden fazla ise bu noktada cezai yaptırım fark göstererek 2 yıldan 15 yıla kadar çıkabilir.

Taksirle adam öldürme suçunda kişinin kusur oranı ceza miktarının belirlenmesinde önemli rol oynar. Failin asli kusur ya da tali kusur ayrımına göre ceza miktarı netlik kazanır. Bu konuda ceza miktarı şu şekilde belirlenir: Eğer kişi asli kusurlu ise TCK 85.maddede belirlenen alt sınırın daha yukarısından ceza alırken tali suçlu fail alt ceza üzerinden cezaya çarptırılır.

Taksirle Adam Öldürme Nedir?

Taksirle öldürme suçu, kasten öldürme suçuna göre hem yapı olarak hem de ceza olarak ayrılır. Taksirle öldürme suçunda failin ilgili suça kasti ve isteyerek meyletmediği gözlemlenir. Ancak kişi özen yükümlülüğüne aykırı olarak ölümün önlenebilir yönünü ihmal ederek taksirle adam öldürme suşunu işlemiş olur.

Bilinçli taksirle adam öldürme suçu taksirle adam öldürme suçuna oranla daha ağır bir suçtur. Taksirle adam öldürmede kusur ve ihmal bilinçsiz iken bilinçli taksirle adam öldürme suçunda bilerek ve isteyerek kusurlu davranılması sonucu karşı taraf yaşamını yitirir. Bahsi geçen ceza kanununda bu suçun cezası taksirle adam öldürme cezasının 3 katına kadar çıkabilmektedir.

Taksirle Adam Öldürme Örnekleri Nelerdir?

Taksirle adam öldürme sonucunda dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir hareket yapılır. Bu duruma örnek olan birçok ölüm şekli mevcuttur. Ölüm, doktor hatası ile gerçekleştiği durumda tıbbi malpraktis sebebi söz konusu olur. Bu sebep ile tazminat davası açabilmek mümkündür. Bunun yanı sıra iş kazalarında meydana gelen taksirle adam öldürme durumları da mevcuttur. Trafik kazasında oluşan taksirli adam öldürme durumu da en çok rastlanılan örnekler arasında yer alır. Trafik kazasında sürücünün ihmali sonucunda oluşan durumlar nedeni ile ölüm meydana gelebilir. Sürücünün, sarhoş halde araç sürmesi, trafik ışık kurallarına uymaması, çok fazla hız yapması gibi durumlar taksirle adam öldürme davalarında en çok görülen sebepler arasında bulunur.

Taksirle adam öldürme suçunda suçlu kişinin kasıtlı olarak öldürme fiilinde bulunması gereklidir.  Silahla oynarken bir kişinin hayatına son vermekte bu suçlar arasında bulunur. Ayrıca sağlık görevlilerinin sebebiyet verdiği taksirli suçlar da mevcuttur. Bunlar yanlış tıbbi müdahale ile oluşur. Taksirle adam öldürme davalarında suçlu yaptığı fiil ile birden fazla kişinin hayatına da son verebilir. Bu gibi durumlarda faile verilecek olan ceza süresi de değişiklik gösterir.

Taksirle adam öldürme örneklerinde:

·         hemşirenin yanlış bölgeye iğne yapması ya da yanlış ilaç kullanmasından dolayı hastanın ölmesi

·         Sürücünün yeşil ışık yanarken yaya geçidinden geçen yayaya çarpması sonucu, yayanın hayatını kaybetmesi

·         Düğünde havaya açılan ateş sonrası bir ya da birden fazla kişinin hayatını kaybetmesi

·         Çakmak ile oynayan kişinin bir alanı yakması sonucu kişi ya da kişilerin hayatını kaybetmesi

Gibi durumlar bulunur.



 Taksirle Adam Öldürme Cezası Ne Kadar?

Taksirle adam öldürme durumlarında cezanın süresi suçu işleyen kişinin suçu işleme şekline göre farklılık gösterir.  Türk Ceza Kanununa göre taksirli suç işlemek 2 yıl ve 6 yıl arasında hapis cezası almaya neden olan bir durumdur. Vefat eden kişi sayısı da oldukça önemlidir. Bu suçlarla kaç kişinin hayatına son verildiği de ceza süresine etkiler. 2 ve 15 yıl hapis cezası durumu da çoklu ölümlerde söz konusu olur.

 Birden fazla kişi durumdan etkilendiğinde ise bu sürede artış gözlemlenir. Sürenin tam olarak belirlenmesi ise olayın durumuna bağlıdır. Mahkeme tarafından olayın gelişme aşamaları dikkate alınarak uygun görülen sürede hapis cezası verilir. Asliye Ceza Mahkemelerinde görülen davalar sonucunda gerekli cezalar suçu işleyen kişiye uygulanır.

 

Taksirle Adam Öldürme Adli Para Cezasına Çevrilir Mi?

Taksirle adam öldürme suçundan suçu işleyen kişinin adli para cezası ile suçunun bedelini ödemesi mümkündür. TCK 50/4’te yer alan maddeye göre taksirli suç sebebi ile hapis cezası alan kişi diğer koşullar göz önünde bulundurulduğunda adli para cezası ile cezalandırılabilir. Fakat bunun için taksirli suç işlenmesi oldukça önemlidir. Bilerek yapılan fillde  işlenen suçlara bu hükmün işlenebilmesi mümkün değildir. Bilinçsiz yapılan suçlarda ise diğer şartlarda dikkate alınır. Suçta diğer unsurlar da dikkate alınarak hüküm verilir. Bu durumda hapis suresinin uzunluğu adli para cezasına çevrilmesine engel değildir.  

 

Taksirli Trafik Kazası Cezası Nedir?

Taksirli trafik kazası cezasında taksirle yaralama durumu söz konusudur. Bu durumda 3 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası ya da adli para cezası söz konusu olur. Bir başkasının vücuduna taksirle acı vermek ya da sağlığını bozacak faaliyetlerde bulunmak suç teşkil eder. Taksirle trafik kazası en çok rastlanan suçlar arasında yer alır. Taksirle yaralama suçunda şikayet süresi mevcuttur. 6 ay olan şikayet süresi içerisinde yaralanan kişinin kendisi ya da ailesi şikayette bulunabilme hakkına sahiptir. Suçun işlenmesi ve yapan kişinin öğrenilmesinden itibaren 6 ay süre bulunur. Bu süreç sonucunda hapis cezası ya da adli para cezası verilir.

 

 

 

 

 



 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mutlak Butlan, Nisbi Butlan ve Yokluk Kavramı Ne Demektir?

Müeyyide (Yaptırım) Kavramı Ve Müeyyide (Yaptırım) Türleri Nelerdir?

Ceza Hukuku Nedir?