Hayvan Öldürme, Kötü Muamele, İşkence Suçu ve Cezası

 


Hayvan Öldürme Cezası

Hayvan öldürme cezası, Hayvanları Koruma Kanunu ile belirlenmiş ve yürürlüğe girmiştir. Sahipsiz ve sahipli olan tüm hayvanlara eziyet etmek, işkence yapmak, zehirlemek gibi eylemler suç olarak kabul edilmektedir. Özellikle sokak hayvanlarına karşı yapılan işkence, zehirleme ve öldürme gibi davranışların artış göstermesi ile Hayvanları Koruma Kanunu’nda da köklü değişikliklere gidilmiştir.

Hayvanlar, ülkemizin kanunları gereği mal yani eşya olarak kabul edilmekteydi. Ancak hayvanlara karşı işlenen suçların artması ile birlikte kanunda da değişiklik yapılmıştır. Hayvanlar eşya statüsünden çıkartılmıştır. Yapılan bu değişiklik ile hayvanlara karşı işlenen suçların cezasının da artması sağlanmaktadır.

Kanun değişikliğinden önce hayvanlara karşı işlenen tüm suçlar, mala zarar verme kapsamında değerlendirilmekteydi. Hayvanları öldürme, kötü muamele ve işkence suçu kapsamında artık hayvanlar bir kişi olarak kabul edilmektedir. Bu sayede mala zarar verme niteliğinden çıkarak, cana zarar verme yaklaşımı ile değerlendirilmektedir.

Hayvanları Koruma Kanunu Uyarınca Yapılan Düzenlemeler Nelerdir?

Hayvan haklarının korunması ve hayvanlara karşı yapılan her türlü işkence ve kötü muameleme gibi eylemler artık cana zarar verme kapsamında değerlendirilmektedir.

Hayvanlara ilişkin hukuki düzenlemeler yeniden gözden geçirilmektedir. Kamuoyunun bilinçlenmesinin sağlanması, hayvanlara karşı işlenen suçların caydırıcı cezalara dönüştürülmesi için, kanun kapsamında yeni değişiklikler yapılmaktadır. Hayvanları Koruma Kanunu içerisinde “Yasaklı” başlığı adı altında suç olarak kabul edilecek tüm davranışlar açıkça belirtilmiştir.

Hayvanlara kötü davranılması, kasıtlı olarak ve acımasızca işlemler yapılması, aç ve susuz bırakılması, soğuğa veya sıcağa maruz bırakılması gibi durumlar suç olarak kabul edilmektedir. Hayvanlara hem fiziksel hem de psikolojik olarak acı çektirmek de kanun gereği yasaklı davranışlar içerisinde yer almaktadır.

Hayvanların gücünü aşan ve zorlanacak şekilde iş yaptırılması, işkence yapılması, hayvanlarla cinsel ilişki içinde bulunulması gibi davranış ve eylemler de yasaklı davranışlar arasında yer almaktadır. Kanun maddesi içerisinde yasaklı davranışlar olarak belirtilen tüm faaliyet ve eylemler için idari para cezası öngörülmektedir.

Hayvanları Koruma Kanunu’na son olarak eklenen madde ile birlikte artık adli cezalar da dahil edilmektedir. Özellikle nesli yok olma tehlikesi altında olan hayvan veya hayvanları öldüren kişilere hapis cezası verilmektedir.

Sokak hayvanı veya ev hayvanını, önlenemez herhangi bir tehdit durumu oluşmadığı takdirde kasti olarak öldüren kişilere de hapis cezası verilecektir. Hayvanlara cinsel saldırıda bulunan kişilere, hapsi cezası ve adli para cezası verilmektedir.

Hayvana Kötü Muamele ve İşkence Suçu

5199 sayılı kanunun 28/A maddesi içerisinde hayvanlara karşı işlenen tüm suçlar, açıkça düzenlenmiştir. İşlenen suçlar sahipli ve sahipsiz olan tüm hayvan türlerini kapsamaktadır. Ayrıca yine ilgili kanun maddesine göre işlenen tüm suçlar için cezalar da öngörülmektedir.

Sahipsiz hayvanın kasten öldürülmesi, herhangi bir hayvan cinsine cinsel saldırıda bulunulması, hayvana işkence edilmesi, zalimce ve acımasızca muamelede bulunulması, hayvanların dövüştürülmesi kanun maddesine göre suç olarak kabul edilmektedir.

Suç olarak kabul edilen ve öngörülen herhangi bir davranış veya davranışların yapılması veya yaptırılması sonucunda, ilgili kişi veya kişiler TCK madde 38’e göre cezalandırılmaktadırlar. Hayvanların öldürülmesi konusunda kanuna göre bazı istisnai durumlar da belirtilmektedir. Bazı istisnai hallerde veya veteriner hekim kararı ile hayvanların öldürülmesi konusu gündeme gelebilmektedir.

Kişi veya kişilerin hayvana karşı işlemiş oldukları suç, birden fazla hayvana karşı yapılmış ise; verilecek olan ceza yarı oranında artırılmaktadır. Hayvanlara bakmak için görevlendirilen kişilerin, veteriner hekimlerin, hayvanları koruma derneği üyelerinin, hayvanları koruma gönüllülerinin, hayvanlara karşı suç işlemesi durumunda da yine verilecek olan cezaların yarı oranında artması öngörülmektedir.



Sahipsiz Hayvanlara Zarar Vermenin Yaptırımı Nedir?

Sahipsiz hayvanlara karşı işlenen suçlara verilecek olan cezaların artması, herkes tarafından beklenen bir durumdur. Hayvanlara yapılacak olan işkence, kötü muamele gibi davranışlar hapis ve para cezası ile cezalandırılmaktadır.

Sokak hayvanlarına kötü davranan, kasıtlı olarak ve acımazsızca işkence eden, aç bırakan, susuz bırakan, döven, aşırı sıcak veya soğuğa maruz bırakan kişiler suç işlemiş olarak kabul edilmektedir. Evcil hayvanının bakımlarını ihmal eden kişiler de cezalandırılmaktadır.

Hayvanları ödül veya prim olarak dağıtanlar, fiziksel şiddet yanı sıra psikolojik olarak şiddet uygulayanlar, tıbbi herhangi bir gerekçe olmadan hem hayvana, hem de karnındaki veya hayatta yavrularına zarar veren kişiler de hapis ve para cezası ile cezalandırılmaktadırlar.

Hayvanların Dövüştürülmesi Suçu

Hayvanların keyfi şekilde eğitilmesi ve dövüştürülmesi, kanun gereği suç olarak kabul edilmektedir. Günümüzde pek çok hayvan, sahipleri tarafından dövüştürülmek üzere eğitilmektedir. Ancak Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında artık hayvan dövüştürmek de büyük bir suç olarak kabul edilmektedir.

Hayvanların zarar göreceği, gücünü aşan durumların oluşturulması, yaralanmalarına, acı çekmelerine ve hatta ölmelerine neden olacak durumların oluşturulması, suç olarak kabul edilmektedir. Hayvanları dövüştürmek üzere eğiten kişilere adli para cezası verilmektedir. Hayvanları dövüştüren veya eğiten kişilere de üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ya da adli para cezası verilmektedir.

Hayvan Sahiplerinin Sorumluluğu

Evcil hayvan sahibi olan herkesin hayvanına dijital kimlik alma zorunluluğu bulunmaktadır. Kedi ve köpek sahipleri için, kanun kapsamında bir zorunluluk olarak belirtilen dijital kimlik uygulaması cezaya tabidir.

Evcil kedi veya köpeğine kimlik almayan hayvan sahipleri, adli para cezası ile cezalandırılmaktadır. Evcil hayvanlara dijital kimlik çıkartılmasının en önemli nedenlerinden birisi de hayvanların sokağa atılmasının önüne geçmektir. Ayrıca kaybolan evcil hayvanların, daha kolay bir şekilde bulunması ve sahiplerine teslim edilmesi de dijital kimlik sayesinde kolaylaşmaktadır.

Dijital kimlik dışında, evcil hayvanına işkence eden, kötü davranan hayvan sahipleri adli para cezası yanı sıra hapis cezası ile de cezalandırılmaktadır. Evcil hayvanlarının sağlıklı ve güvenli yaşamaları için gerekli önlemleri almak zorundadırlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mutlak Butlan, Nisbi Butlan ve Yokluk Kavramı Ne Demektir?

Müeyyide (Yaptırım) Kavramı Ve Müeyyide (Yaptırım) Türleri Nelerdir?

Ceza Hukuku Nedir?