Ağırlaştırılmış Müebbet ve Müebbet Hapis Cezası

 


Ağırlaştırılmış Müebbet

Ağırlaştırılmış müebbet, hükümlü olan kişinin tüm yaşantısı boyunca infazının devam edeceği cezaya verilen isimdir. Müebbet hapis cezası, normal ve ağırlaştırılmış olarak iki farklı şekilde değerlendirilmektedir. Normal müebbet hapis cezası ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının farkı ise; güvenlik konusudur.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan kişiler, daha yüksek güvenlikli olan ve kısıtlı bir hapishanede cezalarını çekerler. Ağırlaştırılmış müebbet cezası alan kişiler kapalı cezaevlerinde kalırlar. Bu cezaevlerinde ise, hükümlü olan kişilerin herhangi bir durumda firar etmesinin engellenmesi için, gerekli olan tüm önlemler alınmıştır.

Koğuşlar, diğer cezaevlerine göre daha az kişilidir. 1 veya en fazla 3 kişilik koğuşlar bulunmaktadır. Ağırlaştırılmış müebbet cezası için süre, ceza yasasında 30 yıl olarak belirlenmiştir. İnfaz kurumu içerisinde 30 yılını doldurmuş olan kişiler, bazı koşullara bağlı olarak şartlı salıverilme haklarından yararlanarak, dışarı çıkabilirler. Ancak bu şartlı salıverilme şartları ve süreleri, işlemmiş olan suça göre farklılık gösterebilmektedir.

Örgüt kurma, örgüt yönetme veya örgüt faaliyetlerine katılma suçlarından dolayı ağırlaştırılmış müebbet cezası alan kişi için şartlı salıverilme süresi, 36 yıl olarak belirlenmiştir. Yine birden fazla suça bağlı olarak, birden fazla müebbet cezası almış olan kişi için de bu süre 36 yıldır.

Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası Kaç Yıl?

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası süre olarak, yaşam boyudur. Her suç, müebbet hapis cezası kapsamında değildir. Kasten öldürme, devlet güvenliğini ilgilendiren belgelere karşı işlenen suçlar, askeri komutanlıkların gasp edilmesi, gizli kalması gereken bilgi ve belgeleri ifşa etmek, devletin güvenliğine dair belge ve bilgileri temin etmek ve devlet sırlarından yararlanma ve devlet hizmetine sadakatsizlik suçları, müebbet hapis cezasının gerektirdiği eylemlerdir.

İşkence suçu işleyerek öldürme, nitelikli kasten öldürme, cinsel saldırı suçuna dair öldürme, siyasal ve askeri casusluk gibi suçlar da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirmektedir. Müebbet hapis cezası kaç yıl sorusuna kısaca, infaz süresinin ömür boyu olacağı şeklinde yanıt vermek mümkündür. Ancak ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezasında şartlı salıverilme durumundan bahsedilmektedir.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan bir kişi, cezaevinde geçirdiği süreyi iyi hal ile geçirmiş olabilir. Ağırlaştırılmış müebbet cezasından şartlı salıverilmeden yararlanmak için, kişinin belirli şartları taşıyor olması gerekmektedir. İyi hal ile cezaevindeki süreyi geçirme ana şart olarak kanun maddesinde de belirtilmiştir. Müebbet hapis cezasında kişi 24 yılını doldurduktan sonra şartlı salıverilmeden yararlanabilmektedir.

Ağırlaştırılmış Müebbet Hapsi Cezasının İnfaz Edileceği Cezaevi

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infaz edileceği cezaevi, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Kanunu’nda açıkla belirtilmiş ve düzenlenmiştir. İlgili kanunun 9. maddesine göre ise; ağırlaştırılmış müebbet cezası alan hükümlülerin yüksek güvenlikli ve kapalı cezaevlerinde infaz edileceği belirtilmektedir.

Yüksek güvenlikli kapalı ceza evleri, her türlü firar eylemine karşı gerekli tedbirlerin alındığı cezaevleridir. Fiziki ve elektronik engeller ile donatılmış olan bu cezaevlerinin sürekli olarak koridor ve oda kapıları kapalı şekildedir. Odalar ve koridorlar çok sıkı güvenlik tedbirleri ile kontrol edilmekle birlikte, genellikle bir veya üç kişilik odalardan oluşmaktadır.



Ağırlaştırılmış Müebbet Hangi Suçlara Verilir?

Ağırlaştırılmış müebbet cezası, kanun hükmünce belirlenen bazı suçlara verilen bir ceza türüdür. Toplum düzenini derinden etkileyen ve düzeni en çok bozan suçlara verilen ceza, ağırlaştırılmış müebbet cezasıdır.

Soykırım, kasten ve nitelikli adam öldürme, ağırlaşmış işkence, düşman devlette herhangi bir komuta görevi üstlenme, siyasi ve askeri casusluk, anayasal düzeni bozma suçlarına ağırlaştırılmış müebbet hapsi cezası verilmektedir.

Müebbet Hapis ve Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Arasındaki Fark Nedir?

Müebbet hapis cezası ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası dönem dönem karıştırılmaktadır. Süre ve şartlar bakımından her iki ceza türünde farklılıklar bulunmaktadır. Öncelikli olarak infaz süresi en önemli fark olarak bilinmektedir. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve müebbet hapis cezası arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:

       Müebbet hapis cezasında şartlı salıverilme süresi 24 yıl olarak belirlenmiştir. İyi hale bağlı olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında şartlı salıverilme süresi ise; 30 yıldır.

   Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükümlüsünün açık cezaevine ayrılması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu aşamada herhangi bir iyi hal durumu değerlendirilmemektedir. Ancak müebbet hapis cezasında şartlı salıverilmeye 5 yıl süresi kalan ve iyi halden yararlanan hükümlülükler açık cezaevine ayrılabilirler.

 Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükümlüsü, müebbet hapsi cezası hükümlüsüne göre daha ağır koşullar altında infazını tamamlar. Özellikle tek kişilik odada cezasını çekmesi, her iki ceza tipinin arasındaki en önemli farklardan biridir.

Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası İnfazı

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infazının esasları, CİK madde 25’te açıklanmıştır. İlgili maddeye göre ağırlaştırılmış müebbet hapsi cezası hükümlüsüne uygulanacak olan esaslar şu şekildedir:

       Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış olan hükümlü, tek kişilik odada barındırılmaktadır.

       Hükümlü bir gün içerisinde, bir saat açık havaya çıkma ve spor yapma hakkına sahiptir.

       Hükümlünün cezaevinde kaldığı süre boyunca, iyileştirme ve eğitim çalışmalarına katılımı ve gösterdiği gayret, iyi hal olarak değerlendirilmektedir. Bunun neticesinde hükümlüye gün içerisinde açık havaya çıkma ve spor yapma gibi aktiviteler için verilecek olan süre biraz daha uzatılabilir. Ayrıca iyi hal durumuna bağlı olarak, hükümlünün aynı ünitede kalmış olduğu hükümlülükler ile de temasta bulunmasına, sınırlı süre olmak şartı ile izin verilebilmektedir.

       15 günlük aralıklar ile eş, alt soy veya üst soy, kardeş, vasisi gibi yakınları belirlenmiş olan süre ve günde ziyaret hakkı bulunmaktadır. Belirlenen günde 1 saati geçmeyen ziyaret haklarından yararlanabilirler.

       Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış olan kişi , ceza infaz kurumu dışında çalıştırılamaz. Ayrıca hükümlüye izin de verilemez.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mutlak Butlan, Nisbi Butlan ve Yokluk Kavramı Ne Demektir?

Müeyyide (Yaptırım) Kavramı Ve Müeyyide (Yaptırım) Türleri Nelerdir?

Ceza Hukuku Nedir?